ACT en Krachtgerichte coaching, van klacht naar kracht

Krachtgerichte coaching draait voornamelijk om het ontdekken van jouw unieke talenten (character strenghts) en die af te stemmen met je doelen of diepe verlangens. Wanneer die twee met elkaar volledig in overeenstemming zijn, maak je gebruik van jouw potentieel en ben je in flow. In krachtgerichte coaching gaat het erom dat je zelf in staat bent om die staat van flow te creëren in je leven, door jezelf te leren de krachten aan te boren die nodig zijn om dit te bereiken. We zijn vaak zelf ons grootste obstakel op de weg naar groei. Negatieve gedachten en overtuigingen over onszelf belemmeren ons om stappen te nemen  om te groeien.

Met behulp van evidence based methodieken als krachtgerichte coaching en ACT gaan we samen op zoek naar die belemmeringen om er vervolgens voorgoed mee af te rekenen. In zes tot acht sessies heb je voldoende helder waar je belemmeringen zitten en heb je direct toepasbare handvatten om optimaal gebruik te maken van je kracht.

Mijn methodiek biedt verlichting voor alle leefgebieden:

Ontslagen worden is voor niemand fijn, sommige komen er na een paar dagen of weken chagrijnen aardig overheen. Dat geldt echter niet voor iedereen, je kunt er zelfs klachten van ontwikkelen die te herkennen zijn als rouwklachten met somberheid of zelfs depressie als gevolg.

Coaching kan je helpen je mentale veerkracht te verstevigen door je psychologische flexibiliteit te verbeteren. Dit geeft een blijvend resultaat in toekomstige tegenvallers. Het leven geeft nou eenmaal regelmatig teleurstellingen en tegenvallers waar we onszelf tegen moeten wapenen.

Wanneer je niet met ontslag te maken hebt maar regelmatig met een knoop in je maag naar je werk gaat, je van het ene weekend naar het ander sleept als het ware, is het belangrijk om eens te onderzoeken of het werk wat je doet wel genoeg voldoening geeft en je er nog wel energie uithaalt. Past het wel bij de persoon die je op dit moment bent.

In tegenstelling tot wat sommige goeroes of lifestyle magazines beweren is het leven niet altijd leuk. Er zijn heel veel momenten dat we ons heel naar kunnen voelen. Dat is een gegeven waar we ons bij moeten neerleggen.

Als het goed is wisselen die momenten zich af met hele leuke momenten of gebeurtenissen die onze stemming kunnen opfleuren en het leven weer leuk maken. Wanneer deze balans weg is en je weggezakt bent in de sombere stemming en daar niet meer uit kan klimmen is het tijd om hulp te zoeken.

Gesprekken met een coach geven je ruimte om even een pas op de plaats te maken en jezelf te beschouwen. Dit zorgt vaak voor relativering en verlichting van de klachten. De ACT biedt hier uitstekende methodes voor, die je snel laten zien  dat (negatieve) gedachten niet altijd waar zijn. Nare ervaringen uit het verleden die uiteraard wél waar zijn, leer je te accepteren in plaats van tegen te verzetten.

De wetenschap is er steeds duidelijker over, een ongezonde levensstijl heeft een directe invloed op ons mentale welzijn. Een kenmerk van mensen die zich ongelukkig of depressief voelen is dat ze veel tijd besteden aan het proberen te bedenken hoe het kan veranderen. Dit werkt meestal averechts.

Je komt als het ware in een negatieve denk-spiraal terecht die je steeds verder de put in helpt. Beweging, gezonde voeding en meditatie zijn een aantal zaken die vrij snel een positief effect hebben op onze stemming.

In combinatie met gesprekken met de coach, die je richting geven, is dit een goede (evidence based) aanpak om je snel beter te voelen. Samen met de coach kan je een leefstijl programma opstellen.

Burn-out klachten zijn de meest voorkomende psychische klachten onder studenten. Dat is ook niet zo gek. Het is voor velen van jullie een bijna onmogelijke opgave. Huisvesting is schaars, studiefinanciering is behoorlijk uitgekleed waardoor je studieschuld oploopt, bijbaantjes liggen niet voor het oprapen en ondertussen wordt er van je verwacht dat je voor 100 % gemotiveerd en gefocust aan je studie bezig bent. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten. De weg naar de bar of andere manieren om te vermijden, is dan al snel gevonden. Wat weer voor nog meer stressklachten zorgt.

Als coach kan ik je handvatten aanreiken om van die ernstige overprikkelingen af te komen, waardoor je weer ruimte in je hoofd krijgt om met positieve en constructieve zaken bezig te zijn.

Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Wat vinden/denken anderen van mij? Kan ik weten wat anderen van mij vinden/denken? Raakt dit mij? Heb ik een keuze om me hierdoor te laten raken? Allemaal relevante vragen die aan bod komen bij het coachen op identiteitsproblematiek.

Ieder mens is op enig moment in het leven bezig met zich af te vragen wat zijn of haar identiteit is. Deze zoektocht geeft soms wat in de psychologie: ‘identity diffussion’ wordt genoemd. Dit kan problemen opleveren voor de eigenwaarde en het zelfbeeld en kan het aangaan van een hechte relatie met iemand in de weg staan. Coaching geeft je inzicht in wie je werkelijk bent en stelt je in staat om diegene te zijn.

Relatie coaching is er voor iedereen die helderheid wil creëren binnen de relatie. Soms gebeuren er bepaalde dingen in je leven, waardoor je visie gekleurd of zelfs vervaagd is en je het even niet meer ziet zitten in die relatie. Je mist als het ware de helicopterview over je leven.

In dat geval is het soms prettig om er met iemand over te praten die een neutrale kijk op de situatie heeft en bepaalde inzichten kan geven. Deze stimulans ondersteunt het proces om de relatie weer op de rails te zetten.

Geldzorgen leggen een enorm beslag op onze mentale capaciteit. Dit zorgt niet zelden voor verkeerde keuzes maken of struisvogel-oplossingen. Dit is heel menselijk en absoluut niet raar, het help je alleen niet vooruit. Het is wel belangrijk om het probleem aan te pakken en een verandering in te zetten.

Coaching kan je helpen om je hoofd vrij te maken van die constante maalstroom van piekeren. Hierdoor ontstaat er ruimte voor creativiteit en doelgerichte actie. Je zult ervaren dat wanneer je stappen maakt in de juiste richting de vervolgstappen steeds makkelijker gaan en de oplossing in zicht komt.

Vanuit de evolutie staat zingeving gelijk aan overleven. Als je weleens te maken hebt gehad met een tekort aan voedsel of geld, betekent zingeving in eerste instantie ‘voorzien in behoefte om te overleven’.

Tegenwoordig geldt voor bijna iedereen in Nederland dat ruimschoots wordt voorzien in behoeften die te maken hebben met overleven. We vragen ons dus niet af  ‘Kan ik overleven?’ maar meer  ‘Waarvoor wil ik leven?’

De paradox is dat we aan de ene kant negatieve emoties ervaren als onze behoeften niet worden bevredigd en anderzijds ervaren we, als al onze behoeften zijn bevredigd, een gevoel van zinloosheid.

Het onderzoeken van je waarden kunnen hierin helpen. Jouw persoonlijk kompas geeft richting aan een waardevol en zinvol leven.

Ouderdom gaat gepaard met verlies. Het verlies van leeftijdsgenoten, het verlies van mentale en fysieke mogelijkheden, het verlies van werk en daardoor vaak verlies van zingeving aan het leven.

Terugkijken geeft soms ook geen gevoel van tevredenheid. Dit kan te maken hebben met het feit dat we ons levensverhaal niet meer volledig goed kunnen herinneren en de ‘gaten’ hebben opgevuld met onjuiste deprimerende informatie. Het samen met mij opnieuw vertellen en opschrijven van uw levensverhaal kan hierin enorm verschil maken. Ook kunnen we samen op zoek gaan naar een nieuwe manier om zingeving aan het leven te geven.

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met het verlies van een geliefde. Dit is onlosmakelijk verbonden aan het leven. Waar we dan naar op zoek zijn is troost. Troost en steun voor de vaak gitzwarte periode waar we doorheen moeten. Helaas is niet ieder mens in staat om deze troost aan zijn of haar medemens te bieden en blijven we zitten met onze onverwerkt verdriet.

Het sleutelwoord in deze situaties is loslaten, loslaten van de gedachte dat we niet verdrietig mogen zijn maar sterk moeten zijn. Hoe langer we blijven vasthouden aan die gedachte, des te langer blijven we last houden van dat intense verdriet. Coaching helpt u met het aanvaarden van het verlies en het verdriet om op die manier ruimte te maken voor herstel.

Andere leefgebieden waar coaching verlichting en verheldering kan brengen zijn: kinder- of opvoedingsproblematiek, loopbaankeuze, religieproblemen. Uiteindelijk draait het allemaal om de manier waarop jij er mee omgaat.

ACT

De Acceptance and Commitment Therapy is een methodiek die hele praktische en bruikbare oefeningen en technieken biedt en die jij meteen kunt toepassen in je dagelijks leven en die je een nieuwe kijk geven op je negatieve piekergedachten. Hierdoor zul je meteen verlichting ervaren in je hoofd waardoor positieve gedachten weer kunnen gaan stromen. 

De oplossingen voor je problemen, dilemma’s of nare herinneringen die je blijven achtervolgen, zullen dan als vanzelf komen bovendrijven.

ACT kan je helpen te onderzoeken wat echt belangrijk en waardevol voor je is. Door te leven naar je waarden ervaar je een rijker en zinvoller leven, intrinsiek gemotiveerd. ACT kan je helpen doelen te behalen die tot nu toe onbereikbaar leken.

3e generatie gedragstherapie

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) wordt de derde generatie gedragstherapie genoemd. Hierin staat centraal de psychologische flexibiliteit verhogen.

ACT helpt je enerzijds de impact en invloed van pijnlijke gedachten en gevoelens te verminderen (acceptatie) en tegelijkertijd hoe je actie kunt ondernemen om een rijk, compleet en betekenisvol leven op te bouwen (commitment) (R. Harris, 2020).

Man duwt dozen met negatieve emories omver

Schematherapie

Schematherapie is een effectieve en veelzijdige vorm van psychotherapie die zich richt op het doorbreken van hardnekkige patronen van denken, voelen en gedrag. Met schematherapie kun je inzicht krijgen in de oorsprong van deze patronen en ze op een constructieve manier veranderen. Deze therapie is geschikt voor mensen met uiteenlopende psychische klachten, zoals angst, depressie, persoonlijkheidsproblematiek en trauma. Door middel van schematherapie kun je meer zelfvertrouwen krijgen, betere relaties opbouwen en je beter staande houden in stressvolle situaties. Schematherapie biedt concrete technieken en tools om deze schema’s te herkennen en te veranderen, waardoor we beter in staat zijn om gezonde relaties op te bouwen, ons zelfvertrouwen te vergroten en ons leven meer vorm te geven naar onze wensen en behoeften. Als je klaar bent om de diepere oorzaken van je problemen aan te pakken en jezelf de kans te geven om te groeien en te veranderen, dan is schematherapie wellicht de juiste keuze voor jou. Kortom, schematherapie kan je helpen om weer grip te krijgen op je leven en je mentale welzijn te verbeteren.