‘I’ve had many worries in my life, most of them didn’t happen’

-Mark Twain-

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat er een verschil is tussen onze gedachten en degene die de gedachten denkt en gaan er vanuit dat ze één zijn.

Dat is een groot misverstand. Je gedachten zijn een creatie van jou. Jij bent degene die ze bedenkt. Spiritueel leiders beweren zelfs dat je gedachten alleen maar ontvangt zonder er zelf invloed op te hebben.

Eigenlijk zijn gedachten niet echt, ze worden weleens vergeleken met wolkjes die als het ware verschijnen en voorbij drijven.

Of zoals in bovenstaand filmpje, als sushi’s op een lopende band die steeds weer voorbij komen. Je kunt er voor kiezen om bij elke sushi uitgebreid stil te staan en gevoelens te hebben, of je laat ze voorbij komen en besteed er verder geen aandacht aan. Je kiest er een paar uit en geniet daar daadwerkelijk van. Die zijn namelijk echt aanwezig in je leven.

Kaart met opschrift gedachten

Hoe het ook zij, ze staan los van jou. Jij bent niet je gedachten. Je denkt ze!
Toch zijn het die gedachten die ons regelmatig een gevoel van onbehagen geven. Ze maken ons als het ware ongelukkig.
Waarom hebben we die gedachten dan toch?…

Dat heeft alles te maken met de werking van het brein. Het brein is vanuit de oertijd geprogrammeerd om ons te beschermen en te overleven. Het is als het ware continu bezig met voorbereiden op gevaar. Het gedeelte van ons brein dat hier verantwoordelijk voor is heet het reptielenbrein of oerbrein.

Het reptielenbrein kent eigenlijk maar drie reacties: vechten, vluchten of bevriezen. Reacties die in de oertijd zeer functioneel waren, als er gevaar dreigde.

In de hedendaagse samenleving zijn er geen sabeltandtijgers of luipaarden meer die onverwacht achter een boom vandaan kunnen springen. We hoeven ook niet meer op jacht voor ons voedsel met het risico op giftige planten. We hebben in Nederland bijna allemaal veiligheid, warmte en voedsel in overvloed vanuit de supermarkt of restaurant.

Triune-brain

Het oerbrein heeft zich niet aangepast en reageert nog op dezelfde manier als 500.000 jaar geleden.
Inmiddels zijn er door de evolutie nog twee ‘lagen’ brein ontstaan die ons de afgelopen 30.000 jaar hebben geholpen te overleven: het Limbisch systeem (zoogdierenbrein) waar emoties zoals angst, blijdschap, woede etc. ontstaan en de neo cortex, het laatste nieuwe snufje wat toegevoegd is aan ons brein en wat weleens het denkbrein wordt genoemd. In de neo cortex ontstaan de gedachten waar we zo mee worstelen, gevoed door de emoties uit het Limbisch systeem en getriggerd door het oerbrein.

 

Heb je last van jouw gedachten en wil je dat aanpakken?

klik hier voor gratis kennismakingsgesprek

 

Wat is piekeren?

Piekeren is een gemoedstoestand waarbij een persoon langdurig in een (niet beheersbaar) pessimistisch denkpatroon vastzit. Deze gedachten kunnen van allerlei aard zijn bijvoorbeeld, negatieve ervaringen uit het verleden, persoonlijke zorgen (financiën of gezondheid) of angst voor maatschappelijke ontwikkelingen.
(bron, Wikipedia)

Wat hierboven beschreven staat is een redelijk accurate uitleg van wat piekeren is.

 

 

Repeterende gedachten

Wat er niet bij staat en wat zeer kenmerkend is voor piekeren, zijn repeterende gedachten. Wanneer we piekeren dan zijn het 95% van de tijd dezelfde gedachten die steeds terugkeren. Dit herken je vast wel, als je een in een negatieve flow zit blijf je steeds hetzelfde denken.

Met andere woorden, er zit meestal geen ontwikkeling in die leidt tot een gewenst resultaat. We zitten als het ware in een loop.

 

 

Oorzaken van piekeren

Er zijn meerdere theorieën over de oorzaken van piekeren. Wat deze theorieën gemeen hebben is dat het ontstaat wanneer we een probleem hebben waarvan we denken dat we zelf niet in staat zijn om het op te lossen. Dit geeft gevoelens van angst, onzekerheid, onbehagen.

Je voelt het als het ware in je buik (de plek die vaak wordt omschreven als de manifestatie van het oerbrein).

 

Heb je last van terugkerende negatieve gedachten? Tijd om het aan te pakken?

Klik hier voor gratis kennosmakingsgesprek
Sticker png ik bepaal zelf