Hoe ziet een coachingstraject eruit?

Ieder coachingstraject is uiteraard maatwerk. Er is wel een terugkerende structuur. Ik geef je een voorbeeld van hoe een traject er in grote lijnen gaat uitzien.

Tijdens de intake gaan we jouw coachvraag en coachdoelen formuleren. Dat lukt soms niet meteen helemaal en kan later nog bijgeschaafd worden. Dat is niet erg maar het is belangrijk om een grove schets te hebben voor de stappen die erna komen.

Je kunt in het intakegesprek ook meteen ervaren of ik de juiste persoon ben om je uitdagingen mee te bespreken. Dat is essentieel voor een succesvol traject. Aan het einde van de intake kun je beslissen of je met mij de diepte in wil. Het is voor mij lastiger om met een coachee te werken die geen klik met mij heeft, dan om te horen dat je liever met een andere coach aan de gang wilt, dus schroom vooral niet om hier duidelijk over te zijn.

De intake is voor mij belangrijk om te beoordelen of het een onderwerp is waarin ik iets voor je kan betekenen. Het heeft immers geen zin om aan de gang te gaan met een probleem waarin ik niet ben gespecialiseerd. Bijvoorbeeld een manager die worstelt met zijn leiderschapskwaliteiten, er zijn andere coaches die zich hierin hebben gespecialiseerd. Ook onderwerpen zoals persoonlijkheidsstoornissen of andere klinische stoornissen, zijn voorbeelden die niet bij een coach thuishoren maar eerder bij een psycholoog of psychiater.

In de eerste sessies worden de belemmeringen en obstakels die je ervaart bewust gemaakt en besproken. Dat doen we uiteraard door middel van gesprekken, aangevuld met praktische en verhelderende oefeningen uit de ACT.

Soms vinden mensen het moeilijk om te benoemen wat precies hun grootste obstakel(s) is/zijn in het leven. Deze oefeningen maken voor jou heel snel helder wat het belangrijkste is waarmee je worstelt. Het maakt vaak ook helder wat wél een probleem is en wat niet. oftewel, wat is prioriteit nummer 1 om aan te werken.

Daarnaast gaan we onderzoeken wat jouw persoonlijke waarden zijn, met andere woorden wat vind jij écht belangrijk in je leven.

Wanneer alles volgens schema loopt en we samen helder in beeld hebben wat we als eerste gaan aanpakken, kunnen we aan de slag met praktische oefeningen uit de ACT die erop gericht zijn om gewenst gedrag te internaliseren.

Ik gebruik bewust ‘internaliseren’ en niet ‘oefenen’ omdat de ACT geen methodiek is die gedrag aanleert door middel van gedrag oefenen, maar het geeft je inzicht in de manier waarop je nu met je belemmeringen en obstakels omgaat. Dat inzicht gaat ervoor zorgen dat je, geheel volgens jouw persoonlijke waarden, vanzelf het gewenste gedrag gaat vertonen. Vandaar dat je gaat internaliseren. Je gaat de nieuwe inzichten eigen maken.

In deze sessies evalueren we de ontwikkeling en groei die je maakt en komen er vaak secundaire coachvragen aan de orde als gevolg van de nieuwe inzichten en het nieuwe gedrag.

Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand als coachvraag heeft dat hij of zij geen nee kan zeggen. Een gevolg van het traject kan zijn dat vrienden van vroeger ineens geen vrienden meer willen zijn omdat ze een ander persoon ervaren. Dit kan voor de persoon in kwestie een nieuwe coachvraag en doel oproepen.

We vervolgen verder de praktische ACT oefeningen.

Vanaf het begin en door het traject heen doen we (korte) metingen door middel van evaluatievragen. In deze sessie bespreken we de uitkomst van die metingen en de beoogde progressie.

Jij kunt beoordelen of je op het punt bent waar je vooraf wilde zijn. Soms loopt het traject niet zo voorspoedig als hierboven geschetst en is er behoefte aan meer sessies. Dat is uiteraard altijd mogelijk en kunnen we samen in overleg beslissen.

Evaluatie door middel van de Coaching Monitor

Meten is weten, een aloud gezegde maar nog steeds zeer waar. Om de kwaliteit van het coachtraject te waarborgen is het van essentieel belang om samen te bepalen wat het startpunt is en waar je naartoe wilt. Met de Coach Monitor, een evaluatie-instrument wat ontwikkeld is door de Nederlandse orde van beroepscoaches (NOBCO), kunnen we samen het rendement en de effectiviteit van het coachtraject monitoren en indien nodig, tijdig bijsturen.

Je hebt de mogelijkheid om deze zelfevaluatie met 360° feedback of peer-feedback te combineren. Dat wil zeggen dat je jouw collega’s of peers in je omgeving kunt laten meedoen in jouw evaluatie (uiteraard op eigen verzoek).

Hiervan ontvang je aan het eind van het traject een overzichtelijke visuele rapportage.

Vul onderstaand contactformulier in voor een gratis intake of contact