Leven! ...in plaats van overleven.

                                 

Nachtelijke crisis

Laatst had ik (net als iedereen weleens) last van nachtelijke onrust en kon ik na twee gezonde volwaardige slaapcycli de slaap niet meer vatten. Wat ik dan vaak doe is radio luisteren. Dit om de rest van de huisgenoten niet te belasten met mijn insomnese aanval. Ik plug mijn oortjes in mijn iphone en zet de Npo1 app aan. Op de radio was een interview met de cabaretier Micha Wertheim. Hij begon zijn betoog met te vertellen dat hij vond dat we niet in een gezellige tijd leven momenteel. Hij voegde eraan toe dat het een fenomeen is van alle tijden dat mensen op een bepaald moment in hun leven het gevoel krijgen dat de wereld niet meer zo’n leuke plek is om te leven op dat bepaalde moment.

“Toch”, vervolgde hij zijn betoog, “vind ik het gewoon niet zo’n leuke tijd momenteel.” Hij lichtte zijn uitspraken toe en verwees naar het nieuws wat ons dagelijks (en ’s nachts) wordt voorgeschoteld en wat steeds ongenuanceerder is en op effectbejag gericht. “Ook de politiek wordt ik niet echt opgewonden van”, aldus Wertheim.

Zijn uitspraken hadden natuurlijk alles te maken met aandacht voor zijn nieuwe theatershow “Voor alle duidelijkheid”. Toch geeft het stof tot nadenken, is het écht zo dat het een verschijnsel is van alle tijden? Heeft iedereen in zijn leven een moment waarop hij het gevoel heeft dat het er allemaal niet meer zoveel toe doet en het einde nabij is ? Of is dit iets wat kenmerkend is voor de huidige tijd? Zijn we zo langzamerhand uit-geconsumeerd? Zijn we zo door en door verwend dat we niet tevreden meer kunnen zijn met wat we hebben, namelijk enorme welvaart en veiligheid en dat het plafond van tevredenheid zo langzamerhand is bereikt of misschien zelfs wel doorbroken?

Wie zal het zeggen. Feit is wel dat (vrijwel) ieder mens in zijn leven een moment krijgt waarop hij of zij denkt dat het allemaal een beetje zinloos is en het gevoel krijgt van onvrede over alles; werk, relatie, vrienden, huis, auto, hond, sportclub, hobby’s etc. Dit heet bij mannen een midlife crisis en bij vrouwen de menopauze. Het is een periode van terugkijken wat er is geweest en vooruitkijken naar wat er nog over is en dat kan soms behoorlijk deprimerend en donker zijn. Het is niets om van te schrikken. Het is wel iets wat je serieus mag nemen… of niet, het hangt er vanaf hoe snel je er vanaf wilt.

Het was voor mij in ieder geval het moment in mijn leven om te gaan bezinnen over de richting waarin ik met mijn leven wilde gaan. Als je hier wat hulp bij kan gebruiken, app of mail me dan eens. Ik ben vaak wakker tussen 4 en 5 uur ’s-Nachts.

E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn