Leven! ...in plaats van overleven.

                                 

 

De Nederlander bestaat niet 

Dat waren de woorden van onze Koningin 12 jaar geleden tijdens de presentatie van het rapport “Identificatie met Nederland” wat uitgebracht werd door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Zij bedoelde hiermee dat er zoveel diversiteit in onze samenleving is dat het niet in één cliché te vatten is. Nederland is té veelzijdig. “Grote ramen met open gordijnen. Eén koekje bij de koffie maar ook enorme gastvrijheid en warmte.”

Veel van deze eigenschappen vinden zijn oorsprong waarschijnlijk bij de reformatie. Johannes Calvijn die in tegenstelling tot de uitbundige en theatrale Katholieke kerk, propageerde dat de mens sober moet leven in gedrag en in het uiten van emoties, niet te koop lopen met je successen en vooral heel hard werken. Op z’n Hollands gezegd: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!

Afgelopen zaterdag tijdens de Koningsdag zagen we de koninklijke familie in Amersfoort in optima forma en Nederland smulde ervan (mij incluis). Iedereen was vol lof over de enorme groei die de prinsessen het afgelopen jaar hebben doorgemaakt. Van onzekere, bescheiden me(u)isjes zijn zij in een majestueuze groeispurt verworden tot zelfverzekerde, statige prinsessen die zoals dat een degelijk prinses betaamd, voor iedereen aandacht en bovenal een hand en een selfie had.

De grootste loftuitingen waren voor onze aanstaande koningin, Amalia, Wat is zij gegroeid in haar rol en sympathiek “ik wil het beste van mezelf laten zien en geen showversie” bralde zij in onvervalst Beatrixiaans. Maxima kon haar verontwaardiging nog net wegslikken. Tijdens een kort stand-up interviewtje met Sander Paulus van RTL en een verslaggever van 6, die refereerde aan de regioquiz die door de gemeente Amersfoort was georganiseerd en overigens een verfrissend nieuw onderdeel was als tegenhanger van al dat oersaaie koekhappen, toiletpotwerpen en zaklopen. Om nog maar te zwijgen over de traditioneel vals zingende of spelende kindsterretjes in spé en de lokale toneelgezelschappen die zeer overtuigend maar vaak niet gehinderd door enige vorm van talent de geschiedenis van hun stad staan te spelen, antwoordde ze op de vraag: Hoe heeft u zich voorbereidt op deze dag? Met: “Nou eigenlijk heel weinig”. Hare Koninklijke Hoogheid hield het niet meer en proestte het bijna uit: “Dat is helemaal niet waar! Ze heeft allemaal onderzoek gedaan naar de 9 gemeenten, met spiekbriefjes geoefend want ze wilde namelijk winnen! Deze familie is namelijk heel competitief”

Op de één of andere manier kwam het bij mij in ieder geval over als, doe niet zo stoer Amalia je hebt je wel degelijk voorbereidt. Of op z’n Hollands gezegd: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!

Dé Nederlander bestaat dan misschien volgens Koningin Maxima niet, ze begint zelf toch aardige trekjes te vertonen van een onvervalste nuchtere Hollander! 


E-mailen
Bellen
Info
LinkedIn